MENY
MENY
Jag skriver om moderna digitala koncept och produkter samt andra sätt att driva business online. Ibland skriver jag också om saker som gör livet lättare som företagare.
Vad roligt att ha dig här!
HEJ
halsar Mia
Att sälja online är du inte ensam om. Och konkurrensen hårdnar dag för dag allt eftersom fler och fler mindre och större verksamheter ökar sina satsningar online. Om det bara för några år sedan var relativt enkelt att på organiskt sätt sticka ut i mängden bland flöden och inlägg, så har det här med digital annonsering seglat upp som en massiv inkomstkälla hos alla de stora sociala aktörerna och idag är det snarare regel än undantag att behöva spendera en stor del av sin budget på annonsering online för att synas. Och det suger, eller hur!
Men det suger inte lika mycket som att du, trots alla de pengar du spenderat på annonsering, inte är garanterad ett endaste köp, eller någon som helst varaktighet i dina resultat från annonserna. När som helst kan ditt konto bli avstängt och din tillgång till din ‘publik’ strypt utan någon som helst motivering. Har du tur får du tillbaka ditt konto efter några dagar om inget regelverk har brutits, men har du otur så tar det mycket längre tid än så och du kanske står helt utan försäljning i flera veckor.
En lösning på det här problemet som gör din verksamhet online lite mindre skör, är att själv ta kontrollen över dina potentiella kunder och intressenter genom att skapa en maillista.
Exemplet ovan är bara en av anledningarna till att det är så värdefullt att ha en maillista, men det finns såklart fler. Innan vi människor bestämmer oss för att spendera våra pengar så krävs det oftast att vi exponeras för intressanta valmöjligheter fler gånger. Att försäkra sig om att samma person exponeras för dina annonser har blivit svårare sedan GDPR:s striktare krav på godkännande av spårning infördes. Ett viktigt sätt att kunna nå en potentiell kund fler gånger har därför blivit att kunden frivilligt ger dig sin mailadress och samtycker till mailutskick från dig. Det är alltså ett sätt att slippa betala för ytterligare exponeringar av ditt erbjudande till intressenter.
Så några av de tydligaste fördelarna med att ha en maillista i din verksamhet är:
Målet med maillistan är alltså att samla er verksamhets största intressenter i er egen adressbok. Och här är det viktigt att inte låta sig luras att tro att det bara är antalet personer som spelar roll, utan att ha förståelse för att det viktiga är att det är rätt personer på listan. Du vill alltså inte desperat samla namn till din maillista bara för att komma upp i antal (det är samma sak som att köpa följare på sociala medier. En siffra som blir ett bra skryt men som är helt meningslös i det stora hela). Nej, du vill försäkra dig om att de som är på din lista är där för att de vill, för att de är intresserade av din verksamhet, av det du erbjuder och vill höra ifrån dig. På så sätt kan du skapa en stor merförsäljning från en lista på bara några hundra personer.
Tänker du att maillistor bara är för dem som har en e-handel och säljer produkter online? Inte alls! Alla som har någon form av försäljning, om det så är av produkter, tjänster, abonnemang, samarbeten, underhållning eller kunskap online kan skapa merförsäljning med en maillista. Och det spelar ingen roll om din verksamhet inte riktar sig till den stora massan. Maillistan är lika värdefull för en verksamhet med en liten, nischad målgrupp.
För oavsett din nisch, din målgrupp eller din business, så är det ett strålande sätt att se till att dina intressenter inte missar nya möjligheter eller information ifrån dig, så som ett nytt blogginlägg, en ny video eller podcast, en lansering eller en produkt som du vill lyfta fram lite extra. Det är också ett sätt att presentera dig, din story eller ditt varumärke lite mer personligt för att skapa en relation och en dialog med kunder och intressenter. När en sådan relation finns på plats är det också ett sätt att få värdefull input, feedback och engagemang kring din business, vilket är ovärdeligt för affärsutvecklingen.
Det finns flera olika grymma leverantörer av den här typen av tjänster och program. Det är alltså inte via ditt eget mailprogram som du startar en maillista, utan genom en speciell tjänst där du har tillgång till administration av listan, snygga layouter av mail, taggning av specifika flöden och automatiserade mailsekvenser. På marknaden finns den här typen av tjänster både som rena mailprogram eller som inbyggd funktionalitet i tjänster som erbjuder landningssidor, utbildningsplattformar eller e-handel. Som för så mycket annat så är det tycke och smak och beräknat användande som avgör vad man väljer, men personligen så har jag valt en tjänst som specialiserar sig på mail som jag sedan låter mina andra tjänster integrera emot. Det finns för och nackdelar med båda varianterna, men om du ändå ska ha flera tjänster och plattformar som pratar med varandra och vet lite om hur du sätter upp kommunikation dem emellan så finns det ingen anledning att välja något där du behöver tumma på funktionalitet och design.
Några av de vanligaste tjänsterna listar jag här:
Att få en kund att lägga till sin mailadress till din maillista kan ske på lite olika sätt men kräver ofta ett utbyte av kunskap eller information. Några olika vanliga sätt att låta folk anmäla sig till maillistor är:
OBS! Tänk på att GDPR, dataskyddsförordningen för alla verksamheter som hanterar personuppgifter, gäller vid anmälan till nyhetsbrev och informationsutskick digitalt. Samlar du in folks mailadresser så måste de göra ett aktivt val att ta emot det genom att kryssa i en liten box där det står tydligt vad du ämnar göra med tillgången till deras adress. Det måste även finnas ett enkelt alternativ för dem att ogöra det här valet, dvs avsäga sin prenumeration (unsubscribe) i varje utskick du gör. Det här finns det idag automatisk funktionalitet för i alla mailprogram.
När du väl har fått folk att skriva upp sig på din lista så är det hög tid att börja använda den. Och fall inte i fällan att tro att det bara kan göras med hjälp av nyskrivna nyhetsbrev varje vecka eller stora feta rabattkoder eller lanseringar. Nej nej.
Ett smart sätt att slippa hamna i att behöva skriva nyhetsbrev varje vecka är att istället arbeta med automatiserade sekvenser. Varje sekvens bör ha ett eller flera mål och du kan ha sekvenser som är riktade till alla på din lista eller bara delar av din lista, beroende på hur folk har hamnat där, dvs vilken väg de har tagit in. Du väljer och markerar delmängder av dina mottagare genom så kallade taggar som finns i alla mailprogram. Beroende på vilken tagg en mottagare tilldelas, så startas en specifik sekvens.
Till att börja med så bör du skapa en välkomst-sekvens till alla på din lista, eller i alla fall till alla som inte redan är betalande kunder. En välkomstsekvens kan till exempel bestå av 1-5 mail och ha ett eller flera av följande mål:
En hel sekvens kan såklart också vara helt inriktad på ett specifikt mål, exempelvis sälj av en enda produkt, men att skapa en enkel välkomstsekvens till alla nya på listan är ett enkelt steg till att automatisera en del av din business. Du skapar närvaro utan att det behöver ta av din tid och den möjligheten bör du inte missa!
Om du känner att du vill ha hjälp att komma igång med din maillista så hjälper jag dig gärna. Kontakta mig på mia@digitalinspiration.se så diskuterar vi ett upplägg och en prisbild.
Har du redan en maillista? Hur använder du den? Kommentera gärna nedan.
Jag tycker så mkt om att få mail