MENY
MENY
Jag skriver om moderna digitala koncept och produkter samt andra sätt att driva business online. Ibland skriver jag också om saker som gör livet lättare som företagare.
Vad roligt att ha dig här!
HEJ
halsar Mia
Intresset för att köpa digitala produkter från små (och stora) verksamheter ökar lavinartat. Det är fler och fler som inser den stora nyttan av att kunna få tillgång till varandras kompetens, oavsett var vi bor någonstans och oavsett inom vilket kunskapsområde vi har valt att nörda ner oss i. Det säljs kurser i surdegsbakning, hönsuppfödning, konservinläggning och svampplockning. Man kan köpa checklistor för städning och organisering, veckomålsplanering och bibelläsning. Och det säljs färdigdesignade inbjudningskort, varumärkesprofiler och hela hemsidor. Allting går att digitalisera och allting går att sälja som en digital produkt.
En digital produkt är ett värde som kan levereras helt automatiserat och digitalt, dvs något som inte behöver skickas fysiskt med post eller som kräver ett möte i verkliga livet. Värdet i produkten ligger i förmedlad kompetens, erfarenhet eller design. Det kan vara alltifrån dokumenterade processer och arbetssätt till färdigdesignade mallar och produkter. Själva produkten som levereras kan vara en digital fil eller en samling templates. Det kan vara en guide, en checklista, en e-bok, en ljudfil, ett inspelat coachsamtal, en instruktionsvideo, en kurs, en inspelad workshop etc. Enkla digitala produkter behöver sällan någon inblandning av säljaren utanför den automatiserade leveransen. Digitala produkter lämpar sig därför väldigt väl för att sätta upp som automatiserade, passiva, internationella inkomstströmmar.
En digital produkt kan säljas på många sätt. Den kan ligga i en egen webshop på din hemsida, på en handelsplats tillsammans med andra säljare (tänk Etsy eller en kursplattform som Moderskeppet) eller på en separat landningssida dit intressenter leds från en länk i sociala medier.
Hela ledet som en potentiell köpare leds genom, från att för första gången få veta om din produkt tills dess att den slutligen läggs i varukorgen och köps, kallas för en säljtratt, eller säljfunnel. En väl fungerande säljtratt består av ett antal steg som potentiella kunder leds igenom, där varje steg erbjuder just den information som behövs för att effektivt slussa dem vidare genom köpresan. Målet är att konvertera så stor andel av trafiken som möjligt till betalande eller bokande kunder. Du kan läsa mer om vad en säljtratt är här.
Så, vad behöver du ha på plats för att kunna sälja din produkt då? Jo, i huvudsak består en fungerande säljfunnel av fem komponenter:
Det mest självklara som behöver finnas på plats är den digitala produkten i sig, dvs det värdeelement du säljer. Produkten behöver möta ett behov. Antingen ett behov som redan finns eller ett behov som uppstår när intressenter ser din produkt. Din produkt behöver alltså vara förstklassig och leverera ett stort värde som möter upp din målgrupps behov.
En digital produkt kan vara allt ifrån en fil till ett samtal eller en inspelad video. Du vet själv i vilket format den kompetens du vill förmedla gör sig bäst, men om du behöver inspiration kring hur du kan paketera och sälja din digitala produkt så kan du läsa den här artikeln.
I slutändan behöver din digitala produkt representeras av en snyggt paketerad fil i ett tillgängligt digitalt format, så som en pdf-fil i rimlig storlek, en länk till en videouppspelning eller en digital fil som går att maila eller ladda ner.
För att kunna presentera din digitala produkt så krävs någon form av säljsida eller landningssida, dvs en plats där du kan presentera värdet i produkten. En väl konverterande landningssida erbjuder precis den information som behövs för att leda kunden till ett köp. Det handlar oftast om information om vem produkten är lämpad för, vad den löser för problem och fyller för behov, vad som ingår i köpet, hur den levereras, vad produkten kostar osv. En effektiv landningssida är byggd med hjälp av enkel köppsykologi och får en potentiell köpare att föreställa sig hur mycket enklare, vackrare, mindre smärtsamt eller annorlunda livet kan bli med hjälp av din produkt, sk future pacing.
Allt jobb är ogjort så länge du inte har en fungerande utcheckning. Med utcheckning menas en kassafunktionalitet, dvs ett sätt att ta betalt vid beslut om köp. Idag finns det otroligt enkla och smidiga betallösningar att använda sig av på sin egen hemsida även om man inte har en integrerad webshop. Det kallas ‘köpknappar’ eller ‘buy buttons’. För en liten summa pengar varje månad så kan du abonnera på en betaltjänst från exempelvis Kwikk, Shopify eller Stripe som tillhandahåller ett utcheckningsflöde direkt från din hemsida.
Eftersom värdet behöver levereras vid köpet behöver din kassafunktionalitet också inkludera den digitala leveransen, dvs genomförd betalning behöver kunna trigga ett mail med en länk, access, en fil eller en nedladdning i någon form. De flesta system med kassafunktionalitet har den funktionen idag, men för ett fungerande digitalt flöde behöver den här processen vara enkel, snabb och snygg. Det här behöver du alltså kolla upp innan du abonnerar på en kassatjänst.
Marknadsföringsmaterialet för digitala produkter är viktigt att lägga tid på, inte minst eftersom det kan vara svårt att konkretisera hur en digital produkt ser ut i verkliga livet. Som tur är finns det en uppsjö av mallar och s.k. mock-ups att använda sig av i appar som Canva och liknande nu för tiden.
Klipp in en kort snutt av en video i en mock-up av en datorskärm för att ge en känsla av hur det kan se ut när video spelas upp i hemmet eller kontorsmiljö. Lägg in layouten av första sidan av din e-bok i en mock-up av en riktig bok för att ge känslan av hur den skulle se ut som en fysisk bok. Eller visa upp din design av hemsida, templates och mallar i mock-ups av telefoner, ipads och laptops för att visa hur de ser ut på skärmen.
Är det en större digital produkt du säljer så behöver du förstås visa upp innehållet för att kunden ska veta vad det är de köper men om produktens värde är designen i sig så var lite försiktig med vad du visar upp eller framför allt hur du visar upp det så att det inte kan kopieras rakt av. Här kan du se hur jag presenterar mina templates för potentiella kunder.
Så, var finns dina potentiella kunder någonstans? Var hänger de helst? På Instagram, LinkedIn, Pinterest, Facebook eller Tiktok? Har du redan en köpsugen målgrupp eller behöver du betala för att synas? Vidare, hittar folk till din hemsida eller din shop? Kan du förlita dig på din SEO och att Google arbetar för dig så att de som vill ha det du erbjuder hittar dig? Välj en kanal och gör det till din primära kommunikationsväg för dina s.k. kalla leads, dvs potentiella kunder som springer på ditt varumärke och ditt utbud för första gången. Kanske har du också en e-maillista som du kan använda som säljkanal för de kunder som redan känner till ditt varumärke och har handlat av dig förut?
Du behöver också fundera på hur stort beslutet är att köpa din produkt. Är det ett snabbt beslut eller kräver det lite eftertanke? Ju större beslutet är desto mer behöver du finnas tillgänglig för dina kunder.
Ditt val av marknadsföringskanal påverkar självklart din försäljningspotential. En e-maillista klassas ofta som den allra bästa försäljningskanalen, men framför allt gäller det att hitta rätt kanal för kunden i förhållande till storleken på beslutet de behöver ta för att köpa. Här gäller det att experimentera.
Nyckeln till att skapa en digital inkomstström ligger i att få alla dessa fem komponenter att fungera ihop. Att hitta exponering i de kanaler där din målgrupp hänger, att ha ett marknadsföringsmaterial som fångar upp och att tillhandahålla den information på landningssidan som behövs för att skapa övertygelse. Helt enkelt att skapa en sömlös process för de som hittar dig och är intresserade av det du har att erbjuda. Vill du komma vidare och närma dig lansering av din egna digitala produkt, ladda ner min checklista “Fem steg till att sälja en egen digital produkt”.
Jag önskar dig lycka till med försäljningen av dina digitala produkter!