MENY
MENY
Jag skriver om moderna digitala koncept och produkter samt andra sätt att driva business online. Ibland skriver jag också om saker som gör livet lättare som företagare.
Vad roligt att ha dig här!
HEJ
halsar Mia
Har du sett sådana där roliga gifs som folk använder i sina sociala medier? (Kul ju!) Har du sett att vissa är gjorda med bakgrund och andra utan? (Mmmm. Proffsigt när de kan sättas på vilken bakgrund som helst.) Och har du sett att vissa har lyckats göra gif:ar på sig själva? (Va? Hur tusan gör man det?) I den här artikeln går vi igenom steg för steg hur du gör en egen proffsig gif att använda på din hemsida eller i dina sociala kanaler!
En egen gif med dig själv i är en riktigt kul grej du kan göra, antingen för skojs skull eller för att dra ögonen till något på din hemsida, i ditt flöde eller i ett mail. Ögonen söker efter rörlig bild och en enkel gif kan liva upp vilket content som helst och locka till skratt.
Det finns otroligt enkla sätt att göra gifar nu för tiden, men av varierande kvalitét. I den här guiden så kommer vi gå igenom ett sätt med några fler steg men som ger dig en gif av hög kvalitét att använda i vilket material som helst. I stories eller bilder, i
Men vi börjar från början med att reda ut begreppen litegrann för den som behöver.
Du har garanterat sett dem. Ofta används korta klipp ur kända filmer som visar på en reaktion, som spelas upp om och om igen för att riktigt understryka en viss känsla. Men ur ett digitalt perspektiv så är det är alltså inget filmklipp, utan en rörlig bild. Det är ett speciellt filformat som behandlas som en bildfil, men som innehåller rörlig bild som en video. Anledningen till att just gif-formatet har blivit så populärt är att rörlig bild har mångafördelar över statiska bilder, men att rörligt bildmaterial vanligtvis kräver oerhört mycket mer kapacitet, dvs större filstorlekar, än vanliga bilder. I ett gif-format så har kvalitén på det rörliga materialet komprimerats så mycket att filstorleken motsvarar en bild och kan användas som en bild. Det gör dock att det finns vissa begränsningar i gif:en och vanligtvis så är gifen en sekvens på någon sekund som spelas upp om och om igen i en sekvens.
Summa summarum: Gifen är alltså ett loopat kort rörligt klipp som behandlas som en bild.
Du kan göra en gif på flera sätt. Du kan utgå från en video eller ifrån en serie med bilder och du kan välja om du vill behålla bakgrunden eller om du vill frilägga din gif, dvs göra bakgrunden transparent. I den här guiden kommer vi utgå ifrån en liten kort videosekvens och vi kommer göra gif:en utan bakgrund, så att den blir transparent och går att lägga ovanpå andra bilder. Alltså precis så som mina gif:ar är gjorda här nedanför.
Gifar används med fördel till att förstärka eller understryka en reaktion av något slag och din gif blir bäst om du på förhand tänker ut en bra rörelse att loopa om och om igen. Typiskt bra rörelser är sådana där rörelsen börjar och slutar på samma plats, så att det ser ut som att rörelsen börjar om på nytt när den loopas.
Här kommer några förslag:
Kvalitén i bildmaterial beror alltid till stor del på ljuset vid själva inspelningen. Se till att välja en ljus plats, men inte i direkt solljus. Om du är inomhus, välj en plats som är ljus av dagsljus och där du kan undvika att ha lampor igång. Det blir så mycket svårare att kontrollera att ljuset från lamporna blir snyggt nämligen. På min gif ovan så valde jag ett rum i huset där dagsljuset föll in, men jag lät en tunn gardin bryta det direkta solljuset.
Bakgrunden spelar stor roll för kvalitén på friläggningen så se till att välja bakgrund med omsorg. Du vill ha en bakgrund som enkelt går att skilja från din kropp så ha en färg som ger kontrast mot dina kläder, ditt hår och din hud. På min gif ovan så stod jag framför en vitmålad vägg. Se till att inte stå för nära inpå väggen utan ta ett kliv ut ifrån väggen.
Du kan spela in med din mobil eller med en annan kamera som du behärskar. Ta hjälp av någon eller använd självutlösare. Bäst blir det om du låter kameran stå fast, dvs på ett stativ eller en statisk plats. Placera den i brösthöjd 1-2 m bort och se till att du har skärpa på ditt ansikte och att du får med hela huvudet innan du börjar. Du kan spela in stående eller liggande, det spelar ingen roll.
När du spelar in, se till att få med två hela loopar av rörelsen för att få gifen lite mer levande. Du kommer klippa klippet senare så det gör inget om du får med skräp i början och slutet.
Använd sedan en valfri videoredigerare för att trimma klippet till den perfekta rollen, dvs en loopad rörelse som ser sömlös ut. Här får du testa dig fram lite, men målet är att få loopen sömlös, dvs att den börjar och slutar i samma pose. Om du använder dig av två loopade rörelse innan du klipper så blir rörelsen lite mer naturlig.
Nu är det dags att ta bort bakgrunden från klippet för att göra det transparent. Detta gör du superenkelt och helt gratis med tjänsten Unscreen.com. Du kan gå rakt på att ladda upp ditt klipp, utan att skapa ett konto. Vänta en liten stund tills videon är frilagd och ladda sedan ner den som en gif. Videos kortare än fem sekunder är gratis. Är ditt klipp längre kan du välja att betala för ett enstaka klipp.
Hur du sparar och sedan använder din gif beror på det medie där du vill visa den. Vissa medier spelar nämligen inte upp gif:ar, andra gör. De alternativ du har är att spara och använda den som en .gif eller att spara om den som en video, exempelvis .mp4.
Ett medie som inte spelar upp en gif är exempelvis flödet på Instagram, där gif:en istället visas som en enskild stillbild. För att få med rörelsen måste du då spara gif:en som en video och ladda upp videon. Om du redigerar i din telefon så kan du göra detta enkelt med en app som exempelvis ‘gif to video’. Sök i app store så hittar du många. Om du redigerar vid datorn så kan du googla på samma fras ‘gif to video’ och använda vilken som av de konverterare som kommer upp. Här är länken till en av dem. Har du tillgång till ett ordentligt redigeringsprogram som Photoshop eller liknande så använd dock det istället för då slipper du få med den vattenstämpel som är standard i liknande appar och program.
I Instagram stories så visas dock gif:en med rörelse. Vill du använda gif:en i Insta story så kan du ladda den direkt från ditt bildbibliotek. Du trycker helt enkelt på gif-bilden inne i storyediteraren och väljer den direkt ur ditt fotoalbum. Eller så kan du trycka på ‘kopiera bild’ i ditt bildbibliotek. När du sedan går in på Instagram och har din story öppen så kommer det upp ett förslag ‘lägg till dekal’ som du klickar på. Voilà!
Om du vill använda din gif på din hemsida så får du helt enkelt testa vad som händer på just din plattform när du laddar upp den som gif. Om den inte visas ordentligt så har du alltid möjligheten att visa den som video, även om det ibland finns begränsade möjligheter för att visa videos.
Tricket är alltså att om du inte får din gif att spela upp rörelsen när du använder den, så behöver du testa med video-formatet istället.
Lycka till och ha det så roligt med dina gif:ar!