MENY
MENY
Jag skriver om moderna digitala koncept och produkter samt andra sätt att driva business online. Ibland skriver jag också om saker som gör livet lättare som företagare.
Vad roligt att ha dig här!
HEJ
halsar Mia
En digital produkt som kan leva länge över tid är musik. Om du är musikaliskt lagd och kanske till och med har skapat några egna verk att spela in, ja då är du inte långt ifrån en potentiell digital inkomstström. Den här artikeln hjälper dig att att släppa egen musik till Instagram och andra digitala kanaler, helt utan mellanhänder.
Jag spelar piano och har skapat några korta stycken till en dokumentärfilm som aldrig blev av. Eftersom styckena är korta, mellan 75 och 90 sekunder långa, så tänkte jag att de kanske kunde passa bra att lägga upp som musik som kan användas till reels och stories på Instagram. Men det visade sig vara ett lite större projekt än jag först trott. Man laddar liksom inte bara upp sina låtar hastigt och lustigt. Nej, musiken behöver publiceras genom etablerade kanaler, den ska kvalitétgranskas, godkännas och sedan skickas till de butiker och kanaler som har specats. Dessutom behöver man som artist registrera sig och sina verk för att kunna få ersättning utbetald när musiken används eller säljs.
Men. Sagt och gjort. Jag gick igenom hela processen, registrerade mig, väntade ut tiden och kunde nu i helgen äntligen se det första stycket publicerat i de kanaler jag valt. Jag finns därför nu på Spotify, Instagram, Facebook och Youtube med mitt första pianostycke – Out of the Waters. Fler låtar kommer släppas efterhand. Lyssna gärna! Och framför allt, använd gärna i reels eller inlägg.
Här nedan guidar jag dig igenom processen för att publicera dina egna musikaliska verk till närmsta sociala kanal. Håll tillgodo!
Första steget efter att ha skapat en låt, eller ofta som en del i skapandet, är att spela in den. För att göra det behöver du en dator med lämplig programvara och sätt att föra över din musik till digital information. En högt rankad gratis programvara är Guitar Hero för Mac som duger utmärkt för amatören. MIDI (digital input av ljud) från ett digitalt piano ger dig möjlighet att spela in direkt till datorn, men det finns även helt digitala instrument att använda sig av inuti Guitar Hero för den som vill experimentera. Att spela in och efterarbeta musik är en hel vetenskap i sig, men utan att behöva spendera en förmögenhet på att anlita proffs så kan man experimentera sig fram till god nog kvalitét på egen hand, speciellt om man skippar analoga orginalljud så som sång eller organiska (icke-digitala) instrument. Sång och andra instrument kräver självklart en helt annan nivå av inspelningskvalitét och efterarbetning för att låta professionellt.
Resultatet från din inspelning exporteras slutligen som en musikfil. Filen som man laddar upp till distributör bör vara i .wav-format eftersom de håller högst kvalitét, men det fungerar även att ladda upp .mp3-filer.
Nästa steg är att hitta en distributör som kan hjälpa dig att publicera ditt verk till de kanaler som du önskar. Du kan googla efter exempelvis “digital music distribution” så får du upp ett flertal tjänster som kan passa. Se till att den tjänst du väljer distribuerar via de kanaler du önskar, så som Spotify, Instagram etc.
Jag valde Ditto Music som distributör för enkelhetens skull. De hade 30 dagars gratis prova-på där du kan publicera hur många verk du vill från en artist. Kostnaden efter det var bara 230 kr/år. Det känns rimligt att betala för att få ut sin musik, även om den inte skulle generera några pengar.
Efter att du hittat lämplig tjänst så registrerar du ditt verk hos dem. Det viktiga här är att det är du som äger rättigheterna till musiken du registrerar. Det måste alltså vara du som har skrivit och skapat musiken själv. Om du spelar in en cover så behöver du först ansöka om rättigheter att få publicera en omarbetning av verket. Det gör du hos den som äger rättigheterna till det ursprungliga verket. Om du inte själv hittar den informationen på nätet kan du vända dig till Stims kundtjänst för att få hjälp att reda ut vem som äger rättigheterna.
När alla rättigheter är klara, eller om verket är helt ditt eget, så kan du gå vidare och registrera det hos din distributör. Du kan registrera en singel, som ett enskilt verk, eller en hel release med flera spår. För varje spår behöver du din wav-fil (eller mp3) och en omslagsbild som du enkelt kan göra i Canva.
Du väljer sedan de kanaler du önskar sprida din musik via, väljer prisnivå och specar ett datum då du vill att verket ska vara tillgängligt. Från det att du lämnar in din registrering för granskning tills dess att verket finns tillgängligt i de kanaler du angivit krävs en väntetid. För Ditto är den väntetiden 20 dagar på lägsta abonnemangsnivå, förutsatt att ditt verk blir godkänt. Vill du ha ut din musik snabbare kan du uppgradera ditt abonnemang. Bästa sättet att inte förlänga väntetiden är att följa instruktionerna noga i registreringen och se till att dina filer håller hög kvalitét, rätt namnsättning och rätt storlek.
Sedan är det bara att vänta.
Så snart din musik är planerad för release behöver du registrera dig som musikskapare hos Stim för att skydda dina rättigheter till verket. Det gör du här. Innan du har ditt första verk publicerat kan du inte registrera dig i förväg, men så snart du har ett enda publicerat verk kan du gå in och registrera dig. Stim bevakar din upphovsrätt och dina ekonomiska rättigheter kopplat till dina registrerade verk och får varje månad rapporter från digitala kanaler om vilka verk som har spelats. På så sätt kan du försäkra dig om att du får ekonomisk ersättning i det fall din musik tar fart. De bevakar även din upphovsrätt i det fall din musik används eller spelas.
Du ser att din låt har släppts helt enkelt genom att gå in på respektive kanal och söka efter ditt artistnamn eller låtnamn. Min distributör (Ditto), meddelade genom en statusändring, ungefär ett dygn innan release, att låten hade skickats vidare till de olika kanalerna. På release-datumet gick jag in på Spotify och sökte efter mitt namn och det tog inte många minuter efter tolvslaget innan jag fanns där som artist och låten var tillgänglig, utan att jag på något sätt behövde registrera mig hos Spotify utöver flödet i Ditto music. Jag kikade även in på Instagram, helt enkelt genom att påbörja en story eller ett inlägg, lägga till musik och söka efter mitt namn. Voilá! Här någonstans känns det dags att fira och berätta för sina nära och kära att gå in och lyssna.
När din låt sedan väl är ute är det bara att börja sprida det i dina kanaler. Prata om den. Skicka den som en länk till instagramprofiler som du tror hade kunnat tycka om den. Sätt den på repeat i bilen och låt din familj njuta!
Om du tyckte det här lät roligt men känner att du inte har något musikaliskt verk i dig så kan du läsa den här artikeln om fem andra digitala produkter du kan komma igång med istället.
Hej,
Jag har släppt två låtar via Amuse och de finns nu på Spotify. Jag kan inte hitta dem när jag söker bland alla låtar för att ex lägga till dem i stories. Vad tror du kan ha gått fel? Är det för att jag inte regnat mig hos STIM?
Hej Linda,
Det har inget med STIM att göra utan du behöver publicera dem till alla de kanaler där du vill att de ska vara tillgängliga. Instagram (om det är här du vill komma åt musiken från stories) är en egen kanal precis som Spotify. Vilka kanaler du vill publicera till väljer du inne i Amuse.